Massachusetts állam nem nyugodott bele a Microsoft és az Egyesült Államok kormánya között született megállapodásba: benyújtja fellebbezését a bíróságra. Ha sikeres a fellebbezés, a Microsoft riválisai is újra támadásba lendülhetnek, hogy megtörjék a mamutcég dominanciáját a piacon - írja a BBC News Online.

 

Massachusetts állam egyike volt annak a kilenc államnak, amelyek nem mentek bele a szoftvergyártó és az amerikai kormány tavalyi megállapodásába a Microsoft ellen folyó anti-tröszt ügyben. A kilenc állam vélekedése szerint a Microsoft túlságosan is könnyen megúszta az ügyet, és komolyabb szankciókért a bírósághoz fordultak. Ebből a perből Bill Gates cége került ki nyertesen november elején, amikor is Colleen Kollar-Kotelly bírónő úgy döntött, hogy az eredeti megállapodás szerinti bírság elégséges és lezárta az ügyet.

A kilenc államból hét pénteken úgy nyilatkozott, hogy nem támadja meg a döntést, míg Nyugat Virginia hétfőn foglal állást az ügyben. Az államoknak hétfőig kell eldönteniük, hogy fellebbeznek-e a döntés ellen. Massachusets állam vezetése az amerikai sajtóban úgy nyilatkozott, hogy ha kell, akár egyedül is kiállnak a Microsoft ellen, hogy megakadályozzák a jövőbeni visszaéléseket.

Az eredeti anti-tröszt perben a vád álláspontja az volt, hogy a Microsoft oly módon tervezte meg a Windows szoftverét - amit a világ komputerjeinek 80 százalékában használnak - hogy nem a Microsoft által készített szoftvereket nehéz legyen lefuttatni rajta. A Microsoftot elmarasztalták az ügyben és kötelezték ara, hogy technikai információkkal lássa el konkurenseit, hogy azok olyan szoftvereket készíthessenek, amelyek gond nélkül futtathatók a Windowson.

A megállapodás alapján viszont - az eredeti elképzelésektől eltérően - nem darabolták fel a Microsoftot, és ezt a legtöbb rivális cég kifogásolta.