Aszály miatt csökken az ausztrál GDP

Ausztrália keleti részében az évtizedek óta nem tapasztalt mértékű aszály a tavaszi és őszi termésben is súlyos károkat okozott. Az ausztrál kormány a mezőgazdasági károk miatt lefelé módosította a jövő júniussal végződő pénzügyi évben várható gazdasági növekedés előrejelzését is: a korábbi 3,75 százalék helyet most a GDP 3 százalékos növekedését várja.

A kormány becslése szerint a déli földtekén októbertől márciusig tartó tavaszi és nyári hónapokban a rizs, a gyapot és a cirok a tavalyinál 70 százalékkal kisebb lesz. Vannak térségek, ahol száz év óta nem volt ilyen szárazság. John Howard miniszterelnök a legrosszabb helyzetben lévő térségekben tett látogatása után 360 millió ausztrál dollár (200 millió euró) segítséget ígért a gazdálkodóknak.

Őszi gabonából nyolc év óta a legrosszabb termés, 16,24 millió tonna várható, ez 44 százalékkal kisebb a márciussal zárult legutóbbi idény 37,24 millió tonnás termésénél. Búzából húsz év óta a legrosszabbnak ígérkezik a termés, a legújabb előrejelzés szerint 9,98 millió tonna, a tavalyi 23,96 millió tonnás termés után.

Az aszály hatása a tavaszi gabonatermésre még csak ezután jelentkezik. A tartós szárazság és a nem elégséges öntözés jelentősen visszaveti a gyapot, a rizs, és a ciroktermesztést is. Ausztrália hagyományosan nagy gabonaexportőr, de az őszi gabonatermés visszaesése jelentősen csökkenti az exportlehetőségeket, és gabonaimportot tesz szükségessé. Tavaszi búzával becslések szerint 41 százalékkal kisebb területet, 940 ezer hektárt ültetnek be, mindenekelőtt az öntözéshez szükséges víz hiánya miatt. Cirokból ősszel 855 ezer tonna várható, az előző évi 1,78 millió tonna helyett. Rizsből az új termés 380 ezer tonna lesz, az előző évi 1,29 millió tonna helyett.