Tizenkét magyar fejlett technológiai vállalat került fel a Deloitte and Touch European Technology Fast 500 elnevezésű idei ranglistájára, amely a leggyorsabban növekvő európai fejlett technológiai cégeket díjazza.

Fast 500
A Deloitte and Touche rangsora a cégek hároméves átlagos bevétel-növekedésén alapul. Az ötszáz európai vállalat három év alatt 528 százalé-kos átlagnövekedést ért el. A ranglistá-ra való kerüléshez a vállalatoknak vagy olyan saját technológiával kell rendelkezniük, amely a bevételük-höz jelentősen hozzájárul, vagy a fejlett technológia területén kell kuta-tásokat, fejleszté-seket végezniük. Feltétel, hogy a vállalkozás lega-lább három éve működjék, 1999-es árbevétele elérte az 50 ezer eurót, és telephelye Európában, Afrikában vagy a Közel-Keleten legyen. Az idei nyertes cégek 40 százaléka ott volt a Deloitte and Touche tavalyi hasonló rang-listáján is, de többségük első alkalommal szerepel a 2002 European Technology Fast 500-as listáján.

A felmérést a Deloitte and Touche Tohmatsu tanácsadó cég technológiai, média- és távközlési (TMT) részlege készíti már második éve. A társaság a számítógépprogram-gyártásban, a távközlésben, az internetes megoldásokban, az orvosi és biotechnológiában, a felvezetők és berendezések területén működő cégek fejlődését rangsorolja. A versenyben kilenc ország, illetve térség több mint ezer állami és magáncége vett részt.

A most kiadott ez évi ötszázas listán szereplő tizenkét magyar vállalat közül öt a számítógép-programok, három-három az internetes megoldások és az információs technológia, egy a bio- és orvostechnológia terén működik. A magyar vállalatok közül a ranglista legelőkelőbb helyére, a 25. helyre a Kirowski Rt. került. Az elmúlt három évben elért 1354 százalékos növekedésével az internetalapú szolgáltatásokat nyújtó magyar cég elnyerte a Közép-Európa leggyorsabban fejlődő technológiai vállalata díját is. Az elsősorban interaktív marketinggel, elektronikus ügyfélkapcsolat-kezeléssel, az üzleti folyamatok világhálós integrálásával foglalkozó magyar cég a tavalyi hasonló ranglistán még a 96. helyen volt.

A listára idén első alkalommal felkerült Mimoza Communications programkészítő cég 1133 százalékos növekedésével a 36. helyre, a daganatellenes kutatással és gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó HYD Kutató-fejlesztő Kft. 1035 százalékos növekedésével a 40. helyre került. A ranglista 49. helyén az Econet.hu Informatikai Rt. áll, 63. az i-Cell Ltd., 95. az A.R. Hungary, 141. a Prompt92 Ltd., 216. a Wanari Ltd., 218. a Mirai Interactiv, 270. a Marketlink Ltd., 350. az Icon Computing Ltd. és 478. az ADM Information Technologies Ltd.