A gyáriparosok lemondatnák Járait

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói oldalának további négy szervezete arra kéri Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy mondjon le posztjáról - jelentették be az MGYOSZ csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 

Széles Gábor, az MGYOSZ elnöke elmondta: az exportáló vállalatokat rendkívüli mértékben sújtotta a forint erősődése az elmúlt egy évben. Járai Zsigmond a legnagyobb exportáló vállalatokkal tartott legutóbbi találkozóján nem mutatott hajlandóságot elképzeléseinek változtatására.

Az MGYOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy választani kell a szigorú infláció ellenes, vagy a vállalatok versenyképességének javítását és a munkahelyek megtartását előtérbe helyező monetáris politika között. Az érintett szervezetek véleménye szerint ez utóbbi fontosabb. Széles Gábor hangsúlyozta: rövid időn belül szeretnék a forint árfolyamsávjának 5-10 százalékos korrigálását, hogy a hazai fizetőeszköz gyengüljön. Széles Gábor úgy látja, hogy 5-6 százalékos infláció így is elérhető.

Az MGYOSZ elnökségének lemondásra felszólító határozatát támogatta a Kisosz, az Áfeosz, az Okisz és az Iposz is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK