Nyomozás indult a világ legnagyobb bankja, a Citigroup ellen, mely során megvizsgálják, hogy a bank segített-e az azóta összeomlott Enron adósságainak elrejtésében - írja amerikai lapértesülésekre hivatkozva a BBC News Online.

A kongresszusi nyomozók úgy sejtik, hogy több, korábban nyilvánosságra nem hozott ügylet arra szolgált, hogy kicselezzék a könyvviteli szabályokat - írja a New York Times és a Wall Street Journal. A lapok szerint két olyan tranzakcióról van szó, melyek az Enron profitjának felnagyítását szolgálták.

A "Bacchus" ügyben a hírek szerint a Citigroup 7,5 millió dolláros befektetése révén az Enron 200 millió dollár értékű papírgép-eladást, illetve 112 millió dollár nyereséget könyvelhetett el 2000-ben. A nyomozók szerint az ügylet inkább kölcsön volt, semmint befektetés.

A másik, a "Sundance" ügylet révén az Enron mérlegéből kikerült a veszteséget termelő árupiaci részleg, s ezzel a befektetők elől is sikerült elrejteni az üzletágat.

A Citigroupot várhatóan szerdán idézik a szenátus állandó albizottsága elé. A bank minden valószínűség szerint kitart majd amellett, hogy a szóban forgó két ügylet törvényes volt.