Bár még nem hagyták jóvá a jövő évi tarifaemelést, várhatóan 6 százalékkal növekednek 2003-ban a Volán autóbuszjegy-árak - közölte Saslics Elemér, a Volán Egyesülés vezérigazgatója.

A Volán-társaságoknál jövőre 6 százalékos tarifaemelés esetén 16 milliárd forint finanszírozási hiány keletkezik. A vezérigazgató szerint a finanszírozási hiány pótlásáról az államnak kellene gondoskodnia, ellenkező esetben tovább folytatódik a vagyonfelélés. A vezérigazgató a nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva elmondta: a közösségi közlekedés finanszírozásában az állam vagy az önkormányzat részt vesz.

A közösségi közlekedés költségének fedezetét a viteldíj, az árkiegészítés, az állami támogatás, illetve az adókedvezmény fedezi a nemzetközi gyakorlatban. A most készülő közlekedéspolitikai koncepcióban ugyan szerepel a közösségi közlekedés finanszírozására vonatkozó elgondolás, de erre a költségvetésben nincs fedezet.

Saslics Elemér szakmailag indokolatlannak tartja, hogy a menetrendszerinti autóbuszközlekedés esetében nem térítik vissza az üzemanyagok utáni jövedéki adót.