Elhalasztották az áram- és útdíjemelést

Nem emelkedik január elsejétől az autópálya-matricák, a villany és a gáz ára - derült ki a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten. A tájékoztatón elhangzott, hogy nincs konkrét időpontja a Dunaferr privatizációjának.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő jelezte: a kormány várhatóan január közepén tárgyal az adott szolgáltatások árának emeléséről. A szóvivő kitért arra is, hogy január elsejétől még nem kell fizetni az M7-es autópálya használatáért.

A korábbi elképzelések szerint a lakossági villamos energia átlagosan 8,7 százalékkal drágult volna, a sztárda-matricák ára pedig az első kategóriában 13-15 százalékkal, a második kategóriában 30-32 százalékkal, a hét tonna feletti járműveknél pedig 50 százalék feletti összeggel nőtt volna.

Újságírói kérdésre válaszolva Gál J. Zoltán elmondta: kormánydöntés született arról, hogy a vagyonkezelő 6,5 milliárd forintot fordít a Dunaferr likviditási helyzetének javítására. A társaság privatizációjáról szólva a szóvivő elmondta, hogy arra csak nagyon szigorú feltételek mellett kerülhet sor, külön figyelmet fordíva a foglalkoztatottság alakulására, illetve Dunaújváros térségének várható helyzetére.

Szavai szerint a cég a termelési tevékenységéhez nem tartozó vagyoni eszközöket - ingatlanokat, üzletrészeket - értékesíti. Az ÁPV Rt. a 6,5 milliárd forintból másfél milliárdot a privatizációs tartalékból, 5 milliárd forintot pedig a privatizációs tartalék költségvetési feltöltésével biztosít - közölte Gál J. Zoltán. A magánosítás tervezett időpontjáról a szóvivő nem tudott nyilatkozni.