Idén is folytatódott a lakossági hitelállomány meglehetősen gyors növekedése, ami főként az államilag támogatott hitelkonstrukcióknak és a bankok erőteljes kamatcsökkentési versenyének volt köszönhető.

A hitelállomány bővülésének ütemét jól jelzi, hogy szeptember közepén 5 éve nem tapasztal esemény történt: a hazai bankrendszer hitelállománya meghaladta az elhelyezett betétek összegét. Az élénk hitelfelvételi kedv ellenére sem beszélhetünk azonban a lakosság túlzott eladósodásáról, ugyanis amíg a háztartások bankhitel-állományának GDP-hez viszonyított aránya 2001 végén Magyarországon mintegy 6 százalékot tett ki, addig Nyugat-Európában ez az arány 2000 végén 46 százalék volt.

Egyre népszerűbbek a lakáshitelek

A bankok agresszív kamatcsökkentési harcának és az állami támogatásnak köszönhetően rendkívül kedvező feltételekkel juthatnak az arra jogosultak kedvezményes lakáshitelhez, amelyet idén márciustól már használt lakás vásárlására is igénybe lehet venni. Ez a változtatás némileg felkavarta a stagnáló használtlakás-piacot, azonban sem az árak stagnálásában, sem a kereslet élénkülésében nem tudott áttörést hozni.

A gombamód szaporodó lakóparkoknak és új építésű lakóingatlanoknak köszönhetően az új lakások piacán is lelassult az árak növekedése. 2003. elejére ez a tendencia akár árcsökkenésbe is átmehet, ugyanis a főként hitelből építkező beruházók a túlkínálat miatt árat kell, hogy csökkentsenek, különben nem tudják kifizetni az alvállalkozókat és a banki kölcsönöket.

A tavaszi választások ideje alatt némi hisztériát keltett, hogy megszűnik, esetleg szigorodik az állami támogatás mértéke, ám szerencsére mindez alaptalannak bizonyult, mert az új kormány változatlanul hagyta a lakáshitel-programot.

Az Üzleti Negyed a novemberi megújulása után is külön oldalt szentel a Lakáshiteleknek, ahol összegyűjtöttük a bankok kedvezményes hitelkonstrukcióit és az aktuális ingatlanhitelezési híreket.

Diákhitel: minden harmadik tanuló igényelte

A tavaly indult diákhitel program 2002-ben is meglehetősen népszerűnek bizonyult a tanulók körében, ugyanis december közepéig 115 743 szerződést kötöttek, ami azt jelenti, hogy minden harmadik jogosult igényelte a kedvezményes hitelt.

2003. január elsejétől alapvetően átalakul a diákhitelezési rendszer, ugyanis megszűnik a Postabank monopolhelyzete és a pénzt folyósító Diákhitel Központ Rt. is átkerül a Pénzügyminisztérium hatáskörébe. Módosul a diákhitel törlesztésének módja is, ugyanis - az eddigi jogszabályoktól eltérően - 2003-tól már nem a munkáltató vonja le a törlesztőrészletet, hanem az egykori diák fizeti azt be. A törlesztésnél az adós két évvel korábbi jövedelmét veszik figyelembe, az első két évben pedig a minimálbért.

Új hitelforma vállalkozóknak

Ez év szeptemberétől igényelhetik a Széchenyi-kártyát azok a mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülő egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok, amelyek legalább egy naptári évre vonatkozó pénzügyi beszámolóval rendelkeznek, nincs 30 napot meghaladó köztartozásuk, és lejárt hitelük.

A kártyával igényelhető hitelkeret összege 500 ezer, illetve 1 millió forint, amelyet három kereskedelmi bankon (OTP, MKB, Postabank) keresztül vehetnek fel a vállalkozók. A hitel kamata a (budapesti bankközi kamatláb) BUBOR plusz 6 százalék, amelyhez a kormány öt százalék támogatást ad.