APEH: 5300 milliárd forintos bevétel az idén

Az adóhivatal által kezelt adók és járulékok bevételi összege megközelíti az 5300 milliárd forintot 2002-ben, így az év közben megemelt előirányzatot is meghaladják csaknem 160 milliárd forinttal - közölte Király László György, az adóhivatal elnöke hétfőn Budapesten.

A bevételek döntő hányadát a kiemelt adó- és járulékbevételek adták, amelyeknek összege várhatóan eléri a 4900 milliárd forintot.

Az adóhivatal elnöke kiemelte, hogy a bevételi elvárásoknak részben azért sikerült megfelelni, mert a magyar gazdaság teljesítménye javult, részben azért mert növekedett az APEH hatékonysága.

Az adóhivatal ellenőrzési és behajtási intézkedései révén az államháztartás 220 milliárd forinttal gyarapodott 2002-ben.  Az ellenőrzési és behajtási intézkedések mellett a különböző szankciókból még további 28 milliárd forint bevételre tett szert az adóhivatal.

A hátralékok behajtása érdekében a korábbinál is több, összesen mintegy 138 ezer végrehajtási eljárást indítottak a hatóságok, amelyek 335 milliárd forint tartozást érintettek.

Az adóhivatal számára 2002-re az eredeti költségvetési előirányzatban 2,4 százalékos bevétel-növekedést írtak elő, amit év közben az adóbevételeknél 208,8 milliárd forinttal, míg a társadalombiztosítási bevételeknél 69,4 milliárd forinttal emeltek meg.

Az ez évi várható teljesítés a személyi jövedelemadó esetében 1270 milliárd forint lesz, ami 1,3 százalékkal magasabb az előirányzottnál. Általános forgalmi adónál az előirányzatot várhatóan 1 százalékkal teljesíti túl az adóhivatal, ami 1370 milliárd forintot jelent.

Társasági adónál az előirányzotthoz képest 4,4 százalékkal, míg a társadalombiztosítási bevételeknél 5 százalékkal lesz magasabb a bevétel a várakozások szerint. Ez az egész évi bevételt tekintve társasági adónál 394 milliárd forintot, társadalombiztosítási bevételeknél 1910 milliárd forintot jelent.