Bush radikális adóreformot tervez

Az Egyesült Államok elnöke, George W. Bush gazdaságélénkítő programjának ismertetésekor általános meglepetést keltve kijelentette: el kívánja törölni az osztalékadót. A lépés 20 százalékkal növelheti a részvényárfolyamokat.

Amerikában hétfőn intenzív politikai vitahét kezdődik a BBC News szerint: a gazdaság élénkítésével kapcsolatos elképzeléseiket mérik össze a demokrata és a republikánus képviselők. Először a demokraták fedik fel programcsomagjukat, hétfőn, ezt követi majd a Bush-adminisztráció tervezetének ismertetése kedden. A New York Times szerint ennek a 600 milliárd dolláros tervezetnek központi eleme a részvényeseknek fizetett társasági osztalék adójának eltörlése.

20 százalékkal emelkedhetnek a részvényárfolyamok

Forrás: MTI
Bush kedden megnyitja választási kampányát

Ha ez az elképzelés megvalósul - a korábbi tervek az osztalékadó megfelezéséről szóltak -, az a következő tíz évben 300 milliárd dollárjába kerülne az amerikai államkincstárnak. A Fehér Ház illetékesei szerint a tervezet elfogadása esetén azonnal életbe lépne, írta a New York Times. Szakértők szerint az osztalékadó eltörlése mintegy 20 százalékkal emelné a részvények árfolyamát. Az amerikai állampolgárok zöme részvénytulajdonos, ezért a módosítás egyben befektetés-ösztönző és fogyasztásnövelő hatású is lehet. Bush elnök chicagói beszédében ismerteti a tervezet részleteit. Elemzők szerint a programcsomag fontos eleme a 2004-es választási kampánynak. Gazdasági szakértők szerint az osztalékadó eltörlésén kívül több olyan adócsökkentés is szerepel a tervezetben, amelyeket 2004-ben és 2006-ban vezetnének be: ilyen lenne például a házaspároknak járó kedveszmények bővítése, vagy a munkanélküli segély meghosszabbítása is.

Rossz helyen - rossz időben

A tervezet ellenzői szerint a Bush-adminisztráció programcsomagja a gazdagoknak, nem pedig a középosztálynak és a szegényekenk kedevez majd, emellett pedig növeli a büdzsé hiányát. A szenátus demokrata frakcióvezetője, Tom Daschle szerint a tervezet "rossz időben született rossz ötlet, amely eltéveszti a célcsoportját".

KAPCSOLÓDÓ CIKK