Szűk esztendő elé nézünk

A költségvetési visszafogás éve lesz 2003, állítják a szakértők. Az államháztartási hiányt ugyanis a tervek szerint 860 milliárd forintra mérsékli a kormány, ami a GDP 4,5 százalékát jelentené. Ezért  minden idei kiadást visszafogtak.

Soha nem látott mértékű hiánnyal zárt tavaly az államháztartás mérlege. A Pénzügyminisztérium (PM) előzetes adatai szerint az államkassza 2002-ben 1572,2 milliárd forinttal költött többet a bevételeinél. Ilyen magas, a GDP 9,4 százalékára rúgó hiány eddig még nem keletkezett a magyar büdzsében.

Szakértők szerint az új esztendő a költségvetési visszafogás éve lesz. Az államháztartási hiányt a tavalyi 1572,2 milliárd forintról a tervek szerint 860 milliárdra mérsékli a kormány, ami a GDP 4,5 százalékát jelentené. Ennek érdekében, a jóléti költekezésen felül, minden kiadást visszafogtak: csökkenek a beruházásokra fordítható pénzek és a vállalkozások támogatására fordíthatok forintok is - írja a Magyar Hírlap.

A piaci elemzők így is túlságosan ambiciózusnak ítélik meg a deficittervet, ám a Reuters felmérése szerint az elemzők is bíznak abban, hogy a hiány a GDP öt százaléka alá csökken 2003-ban.