A Matáv február 1-jétől megváltoztatja hatósági áras tarifáit és több új díjcsomagot is bevezet. Nem változik viszont a belföldi távolsági hívások díjszabása és a mobil irányokba bonyolított hívások percdíjai - derül ki a cég sajtóközleményéből.

A hatósági tarifák emelését meghatározó 2002. évi januári 3/2002 (I. 21.) MeHVM rendelet szerint a Matáv 2003-ban éves szinten átlagosan 2 százalékkal emelheti hatósági telefondíjait.

Olcsóbb külföldi tarifák

Változik néhány ország nemzetközi díjzóna besorolása, melynek következtében 28 ország vezetékes, illetve mobil hívásának díja jelentősen csökken. A legkedvezőbb változás a vezetékes hálózatba irányuló hívások közül Szlovénia és Horvátország esetében következik be, a hívások díja mindkét ország esetében 41,94 százalékkal csökken. A romániai és jugoszláv vezetékes telefonok hívásának díja 29,03 százalékkal csökken, míg Szlovákia, Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok hívása esetén a csökkenés mértéke 18,18 százalék. A mobil hálózatokba irányuló hívások közül 24,14 százalékos lesz a csökkenés Franciaország esetén és 22,73 százalékkal csökken Németország, Ausztria és Csehország mobil hívásainak díja is. Egyedül Macedónia esetén - ott is csak a mobil hálózatba irányuló hívások tekintetében - jelent kedvezőtlen változást a díjzóna átsorolás.

Változások a díjcsomagokban

A Bázis, a Csevegő, a Sokatmondó és a Ritmus díjcsomagok esetében az analóg vonal havi előfizetési díja átlagosan 4,24 százalékkal emelkedik február 1-jétől. Az egyéni fővonal a jelenlegi bruttó 3080 Ft helyett 3210 Ft lesz, míg az üzleti fővonal bruttó 4150 Ft-ról 4280 Ft-ra emelkedik. Az egyéni ikervonal bruttó 1225 Ft-ról 1470 Ft-ra, az üzleti ikervonal 1387,50 Ft-ról 1625 Ft-ra változik.

A Bázis díjcsomag esetén a kapcsolási díj csökkenését is figyelembe véve a helyi hívások díja átlagosan 4,57 százalékkal nő, az agglomerációs (helyközi II.) hívások csúcsidejű percdíjai az egyes távközlési szolgáltatók hálózatába irányuló hívások esetén átlagosan 19,59 százalékkal emelkednek, ugyanakkor a kedvezményes időszak percdíjai változatlanok maradnak.

Február 1-jétől két új díjcsomagot vezet be a távközlési cég "Felező" és "Felező plusz" néven, amelyekben a havidíj akár több mint fele lebeszélhető és kapcsolási díjat sem kell fizetni.

Február 1-je után is változatlan díjak

A belföldi távolsági hívások percdíja a Matáv hálózatán kívül végződő hívások esetén sem változik. A mobil irányokba bonyolított hívások és a nemzetközi zónák percdíjai szintén változatlanok maradnak.

Az érmés és kártyás nyilvános telefonoknál az impulzusdíj továbbra is bruttó 20 Ft. Az impulzus időtartamok változása miatt a nyilvános helyi távbeszélő díjak átlagosan 6,06 százalékkal, a csúcsidejű agglomerációs díjak 19,43 százalékkal emelkednek. A belföldi távolsági, a mobil hívásirányok díjai, illetve a nemzetközi zónák díjai továbbra is változatlanok maradnak.

(A Matáv Rt. az [origo]-t kiadó Axelero Internet Rt. tulajdonosa - a szerk.)