Enyhe javulást lát a világgazdaságban az OECD

A legfejlettebb ipari országokat tömörítő OECD gazdasági fejlődést jelző fő mutatója 0,3 százalékkal nőtt novemberben. Az amerikai gazdaság kilátásai is javult ebben az időszakban, míg az eurozónáé stagnált. Az OECD-országok féléves fejlődási kilátása viszont már hét hónapja csökken, közölte a szervezet.

A kilátásokat az OECD egy úgynevezett összetett fő mutatószámban, a CLI-ben (Composite Leading Indicator) fejezi ki. A mutató az Egyesült Államok esetében novemberben 128,1 pontra javult az októberi 127,5 pontról. Október előtt még romlott a mutató. Féléves szinten is javulást volt tapasztalható az Egyesült Államokban - áll a szervezet közleményében.

A fejlett világ egészére (a szervezet 30 tagországára, melyek között Magyarország is szerepel) enyhén javuló gazdasági kilátásokat jelzett az OECD: mutatószámát az októberi 119,8 pontról novemberre 120,1 pontra emelte. A fellendülést elsősorban az amerikai gazdaság bővülése biztosíthatja - írta a Dow Jones. Az OECD egészét nézve viszont hét hónapja mutat csökkenést a féléves kilátás.

Az eurózónában az OECD mutatójának értéke novemberben 119,3 pont volt, csakúgy, mint októberben, a valutaunió féléves kiklátását jelző index viszont már hat hónapja csökken.

KAPCSOLÓDÓ CIKK