Kevesebb volt a külföldi vendég

A tavalyi év első tíz hónapjában 5,7 millió vendég 17,1 millió vendégéjszakát töltött kereskedelmi szálláshelyeken, ami 1, illetve 4 százalékos visszaesést jelent éves összevetésben. Január és november között a szállásdíj-bevételek 82 milliárd forintot tettek ki, ugyanannyit, mint egy évvel korábban - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

A kereskedelmi szálláshelyek 2002 első tíz hónapjában 2,8 millió külföldi vendéget fogadtak, akik csaknem 10 millió vendégéjszakát töltöttek el. Számuk 7, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 1 százalékkal csökkent éves szinten.

Ugyanebben az időszakban a tavalyinál 1 százalékkal több, 2,9 millió belföldi vendég 2 százalékkal több, 5,8 millió vendégéjszakát töltött kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák január és november között országosan 47 százalékos, az előző évinél egy százalékponttal alacsonyabb szobakihasználtsággal működtek.

A vizsgált időszakban a szálláshelyek üzemeltetésében működő vendéglátóegységek 38 milliárd forint bevételt értek el, míg a szálláshelyek egyéb szolgáltatásaiból 30 milliárd forint bevétel származott. Összességében a szálláshelyek szállásdíjakból, vendéglátásból és az egyéb szolgáltatásokból származó bevételei 4 százalékkal növekedtek.

2002 első 11 hónapjában a tavalyinál 2 százalékkal több, 29,4 millió külföldi lépte át a határt; a magyar állampolgárok pedig az előző év azonos időszakához képest 14 százalékkal több, összesen 11,9 millió alkalommal hagyták el az országot.