A világ legnagyobb félvezetőgyártója, az Intel a várakozásoknál nagyobb negyedik negyedéves forgalomról és nyereségről számot be. A társaság nyeresége 1 milliárd dollárra nőtt az előző évi 500 millió dollárról. Idén viszont kevesebbet költ beruházásokra a cég és az előrejelzés szerint csökken a bevétele is.

Az Intel nettó nyeresége 1 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 504 millió dollárról. A tavalyi év egészét nézve a cég tiszta nyeresége 144 százalékkal emelkedett: 2002-ben 3,1 milliárd tiszta nyereséget könyvelt el, a 2001-es 1,3 milliárd dollár után. Szakértők elmondták, hogy a nyereség növekedése a silány 2001-es adatok után várható volt, bár ilyen arányú növekedésre nem számítottak. A forgalom a negyedik negyedévben 7,2 milliárd dollár volt, jobb mint a vállalat saját előrejelzése és a 6,9 milliárd dolláros elemzői várakozás.

A hír optimizmust váltott ki a piacon, ami azonban hamar elpárolgott, a cég azon bejelentésére, hogy az idén kevesebbet fog költeni fejlesztésekre és beruházásra -írja a BBC News. A negatívba fordult hangulatot csak erősítette az, hogy a Intel előrejelzése szerint az idei első negyedéves bevétele kevesebb lesz az előző negyedévinél: a cég 6,5-7 milliárd dollárral számol.