Az európai közgazdászok lefelé módosították az euróövezet idei gazdasági növekedésére vonatkozó jóslataikat. A Reuters 35 közgazdász véleményére alapozódó felmérése szerint a 12 eurózóna-ország idei GDP-jének növekedése  1,3 százalékot érhet el, szemben a novemberben előrejelzett 1,7 százalékkal.

A módosított növekedési prognózis messze elmarad az Európai Központi Bank által előrejelzett 2-2,5 százalékos növekedési előrejelzéstől. A január 9-14-e között végzett felmérésben tükröződik, a közel-keleti helyzet, a fenyegető iraki válság, az euró drágulása és a részvénypiacok helyzete miatti aggodalom.

Az eurónak a dollárral szembeni erősödése drágította az Egyesült Államokba irányuló kivitelt, miközben az amerikai fogyasztók visszafogták az importáruk vásárlásait. - A bizonytalanság fő forrása a háború lehetősége, amely az olajárak emelkedése miatt fokozza a bizalmatlanságot - vélekedett a Deutsche Bank közgazdásza.

Az euró árfolyama december eleje óta 6 százalékkal, 1,05 dollárra nőtt, a nyersolaj ára pedig az elmúlt hetekben a hordónkénti 30 dollár körüli árra ugrott. A háború kirobbanása miatt 40 dollárra, vagy annál még magasabb szintre is emelkedhet a nyersolaj ára, így az olajárakra rendkívül érzékeny eurozóna fogyasztóinak bizalma már sérelmet szenvedett.

A másik érzékeny terület a foglalkoztatás. Az eurozónában 2003-ban a munkanélküliség az előrejelzés szerint 8,6 százalékra növekedhet a 2002 évi 8,3 százalékról. A vállalatok egészen mostanáig nem szabadultak meg felesleges dolgozóiktól, mivel a gazdasági pangást rövid életűnek ítélték meg. Újabban viszont a tartós pangásra berendezkedve leépítenek- vallják egyes közgazdászok. Amennyiben az iraki háborúban az Egyesült Államok nem arat gyors - három hónapon belüli - győzelmet, úgy a leépítések eszkalálódhatnak - mondják.

A közgazdászok arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank negyed százalékponttal, 2,5 százalékra csökkenti irányadó kamatlábat februárban, vagy márciusban, amint az eurozóna inflációja a kritikus 2 százalékos szint alá csökken.