Politikai vita bontakozott ki a PSA Peugeot Citroen gyár döntése körül, amiért a társaság a szlovákiai Nagyszombatra, nem pedig Tatabányára telepíti összeszerelő üzemét. A Magyar Nemzet állítása szerint Tatabánya gyakorlatilag kiesett a versenyből, mert a kabinet nem fogadta el a beruházás alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot. A gazdasági tárca illetékese szerint pusztán gazdasági okokból döntött a francia cég a szlovák város mellett.

Forrás: ORIGO

A Magyar Nemzet szombati számában azt állítja, hogy Magyarország gyakorlatilag kiesett a PSA összeszerelő üzeméért folyó versenyből, mert a magyar kormány nem tárgyalta - így nem is fogadta el - azt az egyetértési nyilatkozatot, amelyet a francia cég elvárt az üzemért versengő közép-európai országoktól. Az ügyben Tállai András fideszes képviselő, volt pénzügyi államtitkár hétfőn közölte: több kérdést intéz a miniszterelnökhöz és Csillag István gazdasági miniszterhez annak érdekében, hogy kiderüljön: ki felelős az elmaradt beruházásért. Az ellenzéki politikus többek között azt kérdezi, elkészült-e a befektető számára kedvezményeket ajánló egyetértési nyilatkozat, és azt elküldték-e időben Franciaországba. Kíváncsi arra is, hogy a magyar kormány milyen kedvezményeket kívánt nyújtani a vállalatnak.

A magyar kormány mindent megtett annak érdekében, hogy Magyarországra kerüljön a PSA-beruházás - nyilatkozta a Népszabadságnak Erdős Péter. A Gazdasági Minisztérium befektetési főigazgatója elmondta: az egyetértési nyilatkozatot csak a francia cég bejelentése után írta alá a kiválasztott ország kormánya; a döntés előtt a versengő országok kabinetjei csak szándéknyilatkozatot tettek, hogy amennyiben rájuk esik a választás, aláírják az egyetértési nyilatkozatot.

A PSA gazdasági okok alapján választotta Szlovákiát - tudta meg a Népszabadság az ügyet ismerő francia forrástól. Szlovákiában olcsóbb a munkaerő, az ország komoly gépipari kultúrával rendelkezik, és a magas, mintegy húsz százalékos munkanélküliség biztosítja a szakképzett munkaerő utánpótlását, míg Magyarországon kevés a jól képzett szakember. Nagyszombat mellett szólt az is, hogy Bécstől mindössze 60 kilométerre van, az autópálya mentén.