Gyógyszerpiaci reform a láthatáron

A Gazdasági Versenyhivatal gyógyszerpiaci szabályozás átalakításáról készített tanulmánya lehetővé tenné a patikák közötti árversenyt és egyes recept nélkül megvásárolható szerek gyógyszertáron kívüli árusítását. A javaslatokat a gyógyszerészek aggályokkal, míg az egészségügyi kormányzat örömmel fogadta - írta a Népszabadság.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) minap készített tanulmánya - amely egyelőre csak vitaanyag - a jelenleginél egyszerűbb, az Európai Unió versenyszabályaival harmonizáló szabályozást javasol. A GVH túlzottnak ítéli az állami beavatkozást a gyógyszerpiac működésébe, továbbá javasolja az orvosságok piacra kerülését, az engedélyezési eljárások olcsóbbá és egyszerűbbé tételét, a kis- és nagykereskedelmi árrés hatósági szabályozásának eltörlését.

A tanulmány egy olyan felvetést is tartalmaz, amely árversenyre ösztönözhetné a patikákat: az elképzelés szerint szerencsésebb lenne, ha a támogatott készítmények esetében a finanszírozó úgynevezett maximált árban egyezne meg a gyártóval. Ez azt jelentené, hogy maximum a kialkudott áron, de az ügyesebben gazdálkodó patikákban annál olcsóbban is hozzá lehetne jutni a készítményhez. Ehhez a maximált árhoz igazítanák a támogatás mértékét is.

A GVH tanulmánya javasolja, hogy a kormányzat oldja fel a patikaalapítás szigorú korlátozásait, egyebek mellett ne kössék gyógyszerészvégzettséghez a patikatulajdonlás lehetőségét, továbbá jónak tartanák, ha a vény nélküli szerek egyes csoportjaihoz - például a láz- és fájdalomcsillapítókhoz - a lakosság gyógyszertárakon kívül, például az interneten, benzinkutaknál, nagyobb bevásárlóközpontok polcain is hozzáférhetne.

A GVH tanulmánya megosztotta a piaci szereplőket. Míg az egészségügyi kormányzat, a gyártói szövetségek örömmel vették a piacszabályozó javaslatokat, a kiskereskedelem képviselői, a gyógyszertár-tulajdonosok tiltakoznak a tervezett módosítások ellen. A most közzétett dokumentummal kapcsolatban február közepéig várják az érintettek véleményét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK