Lassul a brit gazdaság

Nagy-Britannia gazdasága 0,4 százalékkal bővült a negyedik negyedévben, és a GDP 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölték pénteken a brit statisztikai hivatalban előzetes adatként.

Ezzel az évi átlagos gazdasági növekedés 1,7 százalékos volt tavaly, a legkisebb 1992 óta, de jobb az 1,6 százalékos kormányzati előrejelzésnél. A harmadik negyedben 2,1 százalékos volt a GDP-növekedés Nagy-Britanniában az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a második negyedben 1,5 százalékos, az elsőben pedig 1,1 százalékos volt a többlet.

2001 utolsó negyedében 1,6 százalékos gazdasági növekedést mértek az egy évvel korábbihoz képest, de egész évben még 2,0 százalékos volt az átlagos GDP-növekedés.

A rossz egész éves adat nem ártott a fontnak péntek délelőtt, mert így is sokkal jobb volt, mint a versenytársaknál: a német gazdaság 0,2 százalékkal bővült tavaly, a francia legföljebb egy százalék körül, ráadásul a tavaly a brit GDP növekedési üteme minden negyedévben gyorsult, éves összehasonlításban.

A font azért is erős, mert az adatok alapján nem várható kamatcsökkentés a Bank of England következő, február eleji értekezletétől. Továbbra is a lakossági fogyasztás a növekedés egyik fő motorja: ez 1,1 százalékkal nőtt decemberben novemberhez képest, a 0,2 százalékos elemzői várakozás helyett, és semmi jelét nem mutatja lassulási kedvnek, ami a kamatcsökkentés fő feltétele volna a brit központi bank vezetőinek felfogása szerint.

KAPCSOLÓDÓ CIKK