Lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Tavaly novemberben folytatódott a kiskereskedelmi eladások év eleje óta tartó dinamikus emelkedése, bár a növekedés üteme kissé lassult. A jármű- és üzemanyag-forgalom nélküli) kiskereskedelmi értékesítés volumene novemberben 7,4 százalékkal, az első tizenegy hónapban 8,5 százalékkal haladta meg (munkanapokkal kiigazítva) az egy évvel korábbit - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Továbbra is dinamikusan bővült a vegyes termékkört forgalmazó - különösen a nagy alapterületű - üzletekben folytatott értékesítés. Az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem eladási volumene novemberben 16,5 százalékkal, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemé 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első tizenegy havi forgalom megfelelő indexei 9,7, illetve 10,4 százalék.

Kiemelkedően bővült a - csekélyebb súlyú - használtcikk-kiskereskedelmi üzletek forgalma is. Novemberben 18,9 százalékkal, a januártól novemberig tartó időszakban 19,6 százalékkal haladta meg az előző évi értékesítési volument. A többi üzletcsoport forgalma is meghaladta az egy évvel korábbit, a növekedés üteme azonban elmaradt mind az októberi, mind az első tizenegy havi átlagos növekedéstől.

A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem forgalma novemberben 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A növekedés a patikákban ettől azonban elmaradt, míg a gyógyászati termékeket és a kozmetikai, illatszertermékeket forgalmazó üzletek ugyanakkor jelentősebb, kétszámjegyű növekedésről számoltak be.

A kultúr- és egyéb máshová nem sorolt iparcikk-kiskereskedelem forgalma novemberben 4,1 százalékkal, a januártól novemberig tartó időszakban 12,8 százalékkal nőtt. A bútor-, műszakicikk- és vasáru-kiskereskedelem forgalmi volumene 2,8 százalékkal nőtt novemberben, 4,1 százalékkal pedig a január-novemberi időszakban.

A textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem forgalmának viszonylag alacsony - 1,6 százalékos - bővülésében a bázisként használt 2001. novemberi kiemelkedő forgalom is szerepet játszott.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai forgalma novemberben 16,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első tizenegy növekedés még ennél is gyorsabb, 23,0 százalékos volt. A gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem értékesítési volumene 2,9 százalékkal haladta meg a 2001. novemberit, ami ugyancsak mérséklődést jelent az első tizenegy havi 8,9 százalékos fogalombővüléshez viszonyítva. Az ütemcsökkenésben elsősorban az üzemanyagárak emelkedése játszott szerepet.

Az összesített (jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított) kiskereskedelmi forgalom 2002 novemberében 551,4 milliárd forintot, a januártó novemberig tartó időszakban 5434,8 milliárd forintot ért el. A novemberi eladások változatlan áron az előző év novemberi szinthez képest 7,8 százalékkal emelkedtek, míg az előző hónaphoz képest, szezonálisan kiigazítva 1,2 százalékkal csökkentek - áll a KSH közleményében.