Marad a devizahitelek népszerűsége az autópiacon

A hazai gépjármű-finanszírozó cégek egybehangzó véleménye szerint a forintgyengülés ellenére az ügyfelek továbbra is elsősorban a devizafinanszírozást választják autóvásárláshoz. A forinthitelek a kereskedői jutalékok miatt viszonylag drágák maradnak - írja pénteki számában a Napi Gazdaság.

A finanszírozó cégek többsége úgy vélekedik, hogy a forint a jelenlegi szintnél már nem sokkal gyengülhet, ezért nem érdemes forinthitelben gondolkodni. A forinthitel iránti kereslet növekedését csak egy komolyabb kamatcsökkentés hozná meg - mondta a Napi Gazdaságnak Köntös Péter, a Merkantil Bank ügyvezető igazgatója.

A kamatcsökkentés ellen szól ugyanakkor, hogy a kereskedők 3-5 százalékos jutalékot várnak el a gépjármű-finanszírozó cégektől, és ez a szokás szakértők szerint hosszabb távon is így marad.

Változásra akkor lehet számítani, ha megtorpan a piac növekedése, de a tavalyi 11 százalékos növekedés után az idei évben is 5-6 százalékkal több eladott autóra számítanak a szakemberek - írja a Napi Gazdaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK