A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa pénteken Washingtonban jóváhagyta azt az Argentínával összetákolt átmeneti megállapodást, amelyben újrafinanszírozza az augusztus végéig esedékessé váló argentin tartozásokat.

Így az IMF készenléti hitelt nyújtott Argentínának, hogy abból törleszthessen 2,98 milliárd dollár neki járó adósságot, amit már nem lehetett átütemezni. Ezen kívül egyéves haladékot adott további 3,8 milliárd dollár törlesztésére.

A nyolchónapos megállapodás lélegzetvételnyi időt ad Argentínának arra, hogy megtarthassa az április 27-re kitűzött választásokat, és új kormánya újabb, középtávú hitelprogramban egyezhessen meg az IMF-fel. Cserében Argentína a hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékát kitevő kamattörlesztések előtti költségvetési többletet vállalt 2003-ra, néhány pénzpolitikai célkitűzéssel egyetemben.

A megállapodással Argentína megmenekült attól, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel szemben is fizetésképtelenné váljon, miután külföldi magánhitelezőkkel szembeni adósságának törlesztését már 2001 decemberében felfüggesztette.