A tengerentúlon negatív irányban nyitottak a Wall Street-i mutatók, miután a Cisco Systems keddi jelentése csökkenő eladásokról számol majd be. Az európai tőzsdéket nyitás után az Alcatel prognózisa húzta le, majd az amerikai gyengélkedés is kifejtette hatását.

A technológiai szektor általános pesszimizmusa miatt zuhannak az irányadó mutatók világszerte. Az Egyesült Államokban a Cisco Systems kedden délután adja ki gyorsjelentését, amelyben az eladásainak csökkenéséről számol majd be a várakozások szerint. A cég részvényeinek árfolyama 2,6 százalékkal csökkent kedden a délelőtti kereskedésben. A biztosító American International Group (AIG) is nagy esésben volt, részvényeinek árfolyama 5,6 százalékot vesztett értékéből miután a cég bejelentette, hogy 1,8 milliárd dollárt kell kifizetnie biztosításként, ami sokkal több mint amire előzetesen számítottak, és gyakorlatilag a társaság teljes harmadik negyedéves nyereségét elviszi. A piacokra emellett a kivárás a jellemző, mindenki Colin Powell amerikai külügyminszter beszédére vár, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt tart majd szerdán, és ami nagyban befolyásolhatja, hogy a szövetségesek támogatják-e az Irak elleni háborút.

A Dow Jones ipari átlagindex 1,6 százalékkal, a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite 1,37 százalékkal, a Standard and Poor’s 500 részvényt tömörítő indexe pedig 1,8 százalékkal csökkent a Wall Streeten.

Európában délután tovább folytatódott a délelőtti csökkenés, amit elsősorban az Alcatel figyelmeztetése és a Powell-beszéd eőtti kivárás váltott ki. A londoni FTSE 100-as 1,5 százalékkal, a párizsi CAC 40-es 2,3 százalékkal, míg a frankfurti DAX 30-as 3,46 százalékkal zárt alacsonyabban, mint hétfőn. Az Alcatel arra figyelmeztetett, hogy eladásai akár 30 százalékkal is csökkenhetnek az idei első negyedévben. A társaság részvényei 6 százalékot vesztettek értékükből Párizsban a nap végén.

A Budapesti Értéktőzsde irányadó mutatója, a BUX 1,25 százalékot vesztett értékéből. A főbb papírok közül a Richter papírjai 2,58 százalékot vesztettek értékükből és 13 425 forinton fejezték be a kereskedést. A Matáv részvényeinek árfolyama 1,6 százalékkal 787 forintra, az OTP papírok árfolyama 1,5 százalékkal 2152 forintra gyengült. A Mol részvények árfolyama 0,29 százalékkal emelkedett 5275 forintra. A nap egyik vesztese a Pannonplast volt, amelynek papírjai 7 százalékot vesztettek értékükből, és 1255 forinton zártak.