Nem árverezik el Tito luxusautóit

Szakmai körök határozott tiltakozása miatt a szerb-montenegrói védelmi minisztérium bejelentette, hogy mégsem fogja elárverezni Josip Broz Tito néhai jugoszláv vezető luxusautóit.

 

Forrás: MTI
Josip Broz Tito

A tárca jogelődje, a jugoszláv minisztérium január 29-én jelentette be, hogy elárverezik a luxusgépkocsikat, közöttük egy Rolls Royce-t, amelynek kikiáltása ára átszámolva mintegy 50 millió forint lett volna. A minisztérium két páncélozott Mercedest is el akart adni, közel 120 millió forintos kezdő árral. Kalapács alá került volna néhány "hagyományos" Mercedes is, és eladták volna azokak a gépkocsikat és motorkerékpárokat, amelyeket Tito testőrsége használt.

A védelmi minisztérium pénteki közleményében bejelentette, hogy a szakmai körök határozott ellenkezése miatt mégsem kerül sor az aukcióra. A régi gépkocsik tulajdonosait tömörítő egyesület a minap felszólította a tárcát, hogy álljon el az árveréstől, mert a szóban forgó gépkocsik az ország kulturális és történelmi örökségének részét képezik. Az egyesület szerint a járművek eladásával a jövő generációit fosztanák meg attól a lehetőségtől, hogy megtekinthessék a történelmi értékű gépkocsikat, amelyek műszaki jellemzők, minőség és luxus tekintetében a világ gépiparának csúcstermékeit képviselik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK