Háborús gazdaságpolitikát dolgozna ki a G7

A legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-csoport az esetleges Irak elleni háború gazdasági hatásainak ellensúlyozására Schröder német kancellár kezdeményezésére közös lépéseket tenne - közölte a BBC News Online. Elemzők szerint a közös fellépés azért is bizonytalan, mert a háború akár kedvezően is érintheti a legfejlettebb országok gazdaságát.

A gazdasági növekedés megtorpanására a G7-csoport az állami költekezés összehangolt növelésével válaszolhat - írja a BBC médiaértesülések alapján. Az ötletet állítólag a gazdasági beavatkozásokat mindig is pártoló német kancellár, Gerhard Schröder vetette fel. A növekvő beavatkozás költségeit a kormányok hitelfelvételből teremtenék elő. Az ötlet megvalósulása a 2001 szeptember 11-i terrortámadás utáni - akkor összehangolt kamatcsökkentésekben megvalósuló - közös gazdasági lépések kiterjesztését jelentené. A G7-országok - Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok - várhatóan a hónap végén esedékes miniszteri értekezletén kerülhet szóba legközelebb az elképzelés.

Jót hozhat a fejlett gazdaságoknak a háború

A BBC értékelése szerint a világpiaci olajár a háború esetleges megindulása után ugyan emelkedne, de rövid konfliktus esetén gyorsan visszatérne a kívánatosnak tartott szintre.

A háború egyes vélemények szerint rontja a fogyasztói és az üzleti bizalmat, így csökkenhet a magánfogyasztás és a gazdasági aktivitás is. Más szakértők azonban úgy látják, hogy a jelenlegi, bizonytalan helyzetnél az Irak elleni támadás megindulása is jobb.

A fejlett országok tőkepiacainak a háború akár jól is jöhet: a biztonságra vágyó tőke ugyanis nyilván ezeket a piacokat választja majd a konfliktus kirobbanásakor.

Több szakértő szerint a fejlett országok kormányai már így is túl sokat költenek, és nem a kiadások mennyisége, hanem minősége az elsődleges kérdés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK