Ötmillió munkanélküli lehet Németországban

Németországban újabb elbocsátási hullám várható. Emiatt februárban és márciusban a munkanélküliek száma elérheti az ötmilliót - áll a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) előrejelzésében. A német munkanélküliség jelenleg négy és fél éves csúcson van.

Forrás: MTI
Wolfgang Clement német gazdasági miniszter

Januárban 4,6 millió ember volt munka nélkül Németországban. A DIHK évi átlagban 4,4 munkanélkülivel számol, 400 ezerrel többel, mint 2002-ben - írta a német Handelsblatt. A lap a DIHK tavaszi körkérdésének eredményeit ismertette. A szövetség 25 ezer céghez fordult, és a visszajelzés az 1993-as recesszió óta most volt a legkomorabb. "Frusztráció és kétely határozza meg a képet" - mondta a DIHK vezetője, Martin Wansleben.

A felmérés alapján a DIHK az idei évre legjobb esetben is csak stagnálásra számít, de egy Irak elleni háború esetén aligha hárítható el a recesszió, a szövetség szerint. Ez homlokegyenest ellenkezik azzal a véleménnyel, amit az Európai Unió pénzügyminiszterei fogalmaztak meg keddi tanácskozásukon. Szerintük ugyanis egy Irak elleni háború miatt nem fenyeget a recesszió veszélye.

A kamaraszövetség véleményét osztja a DIW gazdaságkutató intézet is. Németországban recesszió fenyeget - jelentették be szerdán. A mostani első negyedévben a GDP legjobb esetben nem változik a tavalyi utolsóhoz képest, miután a tavaly utolsó negyedévben minden bizonnyal 0,2 százalékkal csökkent a német GDP, az előző negyedhez viszonyítva - áll a jelentésben. Tavaly 0,2 százalékkal nőtt a német GDP, a szövetségi statisztikai hivatal adata szerint.

A kamaraszövetség felmérését megelőzően 1 százalékos gazdasági növekedésre számított a DIHK, ami megegyezik a német vezetés jelenlegi várakozásaival. A francia CDC Ixis beruházási bank rendkívül borúlátóan nyilatkozott a német gazdasági helyzetről. A francia bank vezető közgazdásza szerint egy nagy válságnak számos jele van: azok a tényezők, amelyek manapság Németországot a depresszió irányába terelik, nagyon hasonlatosak a harmincas évek tényezőihez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK