Akár 400-450 millió dollár többletkiadást okozhat Magyarországnak, ha az iraki válság következtében az olaj mintegy 50 százalékkal drágul. Ez az importtöbblet a teljes magyar behozatal 1-1,5 százaléka - mondta Major István, a Külügyminisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy pénteki sajtótájékoztatón Budapesten.

A helyettes államtitkár véleménye szerint jelenleg is érezhető az iraki válság hatása a kőolajár alakulásában. Emlékeztetett arra, hogy az 1991-es Öböl-háború idején négy hónap alatt két és félszeresére nőtt az olaj ára. Egy esetleges újabb háborús helyzetben akár 50 dollárra is emelkedhet az olaj ára, de a helyettes államtitkár véleménye szerint feltehetően ez csak rövid ideig tartana.

Major István elmondta: az iraki krízis közvetlen hatása Magyarországra nézve marginális. Az összes magyar export 1 százalékát sem éri el a közel-keleti térségbe irányuló kivitel. Magyarország éves kőolajimport kiadása egyébként 800-900 millió dollár.

Magyarország kedvező helyzetben van a kőolaj-ellátás biztonságát tekintve, hiszen az elmúlt öt évben Magyarország egyetlen litert sem vásárolt a közel-keleti térségből. Az iraki krízis ugyanakkor jelentős visszaesést okozhat Nyugat-Európa gazdaságában, ami viszont komoly következménnyel járhat Magyarország számára.

A földgáz- és a kőolajárak közötti összefüggésről szólva Major István közölte: a kőolaj árának emelkedése - a szakértők szerint - 6-7 hónapos eltolódással jelentkezik a földgázéban.