Jelentősen nőtt a gazdasági bűnözés tavaly

Jelentős mértékben, 15 százalékkal bővült tavaly az ismertté vált gazdasági bűncselekmények száma az ORFK statisztikája szerint. A bűnügyi rangsor élén Budapest, Szabolcs-Szatmár megye és Győr-Moson-Sopron megye áll - írja a Napi Gazdaság. A jogsértések harmada adó- és társadalombiztosítási csalás.

Tavaly 14,8 százalékkal emelkedett az ismertté vált gazdasági bűncselekmények száma az egy évvel korábbihoz képest, igaz ez messze elmarad az 1999-es rekordévtől. A regisztrált esetek száma 14 ezer 248-ra nőtt 2002-ben.

A régiók közül kirívó mértékben a Közép-Dunántúlon nőtt a gazdasági jogsértések száma, egy év alatt a másfélszeresére emelkedett. A budapesti esetek jelentős, 16,9 százalékos részét jelentik az országos összesítésnek. A megyék bűnügyi rangsorát Szabolcs-Szatmár és Győr-Moson-Sopron vezeti.

A gazdasági jogsértések közel egyharmadát tették ki az adó- és társadalombiztosítási csalások. Jelentős tételnek számítanak még a csődbűntettek, a pénzhamisítások és a bankkártyával való visszaélések. Új jelenség a piramisjátékokhoz kapcsolódó bűntények szaporodása, az egy évvel korábbihoz képest számuk több, mint ötszörösére nőtt tavaly.

Pozitív változás csak néhány bűncselekménycsoport esetében figyelhető meg. Így kevesebb vámorgazdasági és bankkártya-visszaélési esetre derült fény, és 2002-ben gyakorlatilag nem regisztrálták banktitoksértést.

Az ORFK elemzése szerint a gazdasági bűncselekmények száma az elmúlt húsz év alatt három és félszeresére nőtt. A gazdasági jellegű jogsértések aránya a teljes bűnözésen belül 1994 óta nő erőteljesen. Míg korábban a gazdasági bűncselekmények döntő többségét a deviza- és vámbűncselekmények jelentették, arányuk az utóbbi években jelentősen csökkent.

KAPCSOLÓDÓ CIKK