A hiteligénylés is felkeltheti az adórevizorok érdeklődését

Tavaly kétszáz vagyongyarapodás-vizsgálatot indított az adóhivatal, amely során 170 millió forintnyi jövedelem eltitkolását tárták föl a revizorok, s 78 esetben állapítottak meg visszaélést - írta a Magyar Hírlap.

A vagyongyarapodás felmérése már évek óta folyik, amely során az APEH-nak az okozza a legnagyobb problémát, hogy milyen módszerekkel válassza ki ellenőrzésre az adózókat, pontosabban a jövedelmük után nem megfelelő arányban adózókat.

 

Az elmúlt napokban elhíresült utazási irodáknál történő vizsgálódáson túl, a pénzintézeteknél is előszeretettel érdeklődik az adóhatóság, ahol hivatalos megkeresésre általában választ adnak az APEH-nek. A revizorok érdeklődését a hiteligénylők is felkelthetik, a pénzintézettől ugyanis megtudhatják, hogy milyen forrást jelöltek meg fedezetként.

 

A gépjárművek adásvételéről ugyancsak kaphatnak információt az adóellenőrök, bár az önkormányzati adóhatóság nyilvántartása nem mindig tartalmazza a vételárat. Szintén információkhoz juthat az APEH az ingatlanok adásvételéről, de csak az eladók adatairól, a vevőkéről nem.

 

A tavalyi kétszáz vagyongyarapodás-vizsgálat során 78 esetben állapítottak meg visszaélést az ellenőrök. A legtöbb esetben tagi kölcsönökkel éltek vissza: a magánszemély saját bt.-jének tagi kölcsönt nyújt, gyakran több tízmillió forintot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK