Az Európai Bizottság a jövő hét elején várhatóan szigorúbb információnyújtási kötelezettséget szab meg a tőzsdéken jegyzett cégek számára. Az EU ezzel igyekszik megelőzni az Enron vagy a WorldCom cégeket érintő részvénypiaci botrányokat, egyben erősíteni a befektetők cégekbe vetett bizalmát.

Brüsszeli információk szerint az eddig több ízben elhalasztott döntést most meghozzák, és ezzel az európai szabályok közelíteni fognak az amerikaiakhoz.

Az Egyesült Államokban a részvénytársaságoknak negyedéves jelentéseket kell közzétenniük. Ennél egy lazább változatot javasol az EU, vagyis az európai cégeknek a jövőben negyedéves jelentéseikbe bele kellene foglalni az eredmény/veszteség adatokat, ám nem kellene becsléseket adniuk a várható eredményről. Az Európai Unióban a részvénytársaságok eddig csak féléves záróeredményeket tettek közzé.

Frits Bolkensteinnek, az EU belső piaci ügyeiért felelős bizottsági tagjának javaslatait a tagországokat képviselő miniszteri tanácsnak kell jóváhagynia. A kérdésről az első vitát az EU pénzügyminiszterei következő, március 7-i értekezletükön tartják.

Az Enron, az Arthur Andersen, a WorldCom, a Global Crossing, az Adelphia Communications, a Xerox, a Tyco International, a Qwest Communications és más cégek mérleghamisításainak hatásait becsülték meg egy fogyasztói szövetségek és szakszervezetek megbízásából készült tanulmányban, amely szerint a meghamisított cégmérlegek több mint 200 milliárd dolláros kárt okoztak a befektetőknek.