A Népszabadság információi szerint a Dalmandi Mezőgazdasági Rt. és érdekeltsége tulajdonába került az egyik legnagyobb magyar tejipari cég, az Új-MiZo Rt. A lap úgy tudja, hogy Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója tárgyalásokat folytat a Dalmand Rt. meghatározó tulajdonrészének megvásárlásáról.

A 2001-ben felszámolás sorsára jutott MiZo-Baranyatej Rt.-t a múlt év elején adták el három korábbi állami gazdaság (Sárvár, Cegléd, Dalmand) cégeinek - az Agro-Vital, a Ce-Göd és a Détej kft.-knek. A cég eszközeiért a vevők ötmilliárd forintot fizettek, s ezen kívül 1,9 milliárdot adtak a MiZo készleteiért. A MiZo-vagyont a három kft. által létrehozott Új-MiZo Rt. működtette tovább, amely tavaly év végén újabb tranzakciókkal a Dalmand Rt. irányítása alá került.

A Dalmand Rt. december 30-án 84 százalékos részesedést szerzett az Új-MiZo Rt.-ben. A Dalmand leánycége, a Détej Kft. ugyanezen a napon felvásárolta az Új-MiZóban érdekelt ceglédi Ce-Göd Kft.-t, majd január másodikán a szintén MiZo-tulajdonos sárvári Agro-Vital Kft.-t. Az Új-MiZo piaci részesedését 11-12 százalék körülire becsülik.

A Dalmand Rt. tejipari tulajdonszerzését sem az agrárcégnél, sem a tejfeldolgozónál nem kívánták kommentálni, miként a Népszabadságnak azt az értesülését sem, hogy tárgyalások kezdődtek a volt állami gazdaság meghatározó tulajdonrészének megvásárlásáról a cég tulajdonosai és Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója között. Csányi Sándornak nem ez lenne az első agrárbefektetése, hiszen fő tulajdonosa a Villányi Borászat Rt.-nek, amelyet december közepén át is neveztetett Csányi Pincészet Rt.-nek.