A kis cégek 30 százaléka tönkremehet a csatlakozás után

A visegrádi négyek gazdasági kamarai elnökeinek becslése szerint a négy ország kis- és közepes vállalkozásainak mintegy 30 százaléka áldozatává válik a bővítésnek, mivel képtelenek lesznek az EU-normák teljesítésére. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kamarai elnökei közös képviselet megnyitását tervezik Brüsszelben.

A kamarai elnökök a dél-lengyelországi Krynicában rendezett találkozójukon egyetértettek abban, hogy együttes fellépéssel jobb eredményeket tudnának elérni Brüsszelben. Elképzeléseik szerint a közös képviselet még az idén megnyílhatna.

A találkozón az elnökök megvitatták az EU-csatlakozással kapcsolatos veszélyeket, ezek közös megelőzésének, leküzdésének lehetséges módozatait. Úgy becsülik, hogy a négy ország kis- és közepes vállalkozásainak mintegy 30 százaléka áldozatává válik a bővítésnek, mert képtelenek lesznek teljesíteni a nagyszámú EU-normákat a környezetvédelmi előírásoktól az egészségügyi vagy munkajogi követelményekig.

A bővítéssel járó veszélyek között említették az elnökök a túl gyors csatlakozást az euróövezethez, mert ezzel a gyengébb gazdasággal rendelkező országok elveszítik a gazdaság szabályozását szolgáló eszközeiket.

A kamarai elnökök javaslata szerint az idei évet a kis- és közepes vállalkozói szektor megerősítésére kell felhasználni, többek között az adózási rend és a munkajog átalakítása, valamint hitelgarancia-alapok létesítése révén.