A GDP 2,8 százalékát kellene lakásokra fordítani

A költségvetés GDP-arányos lakáskiadásainak évente el kellene érnie a 2,8 százalékot a jelenlegi 2 százalékkal szemben - mondta Hegedűs József, a Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója a Nemzeti Lakásprogram szakmai vitájának nyitó rendezvényén. Hegedűs hangsúlyozta, hogy a program fontos pillére a lakáshoz jutási és szociális rendszer reformja, amely kiemelten kívánja támogatni a lakbéreket.

A lakbértámogatás első ütemében csak az újonnan épült bérlakásokba költözők lakbérét egészítené ki az állam, majd egy második ütemben terjesztenék ezt ki a használt bérlakásokra is.

A számítások szerint a magyar lakosság jövedelmi viszonyait figyelme véve havonta és négyzetméterenként 400-600 forint a megfizethető lakbér összege. Ahhoz azonban, hogy az építési vállalkozóknak megtérülést biztosítson befektetésük, legalább 2100-2200 forintot kellene havonta egy négyzetméterért kapniuk. A kormány elképzelése szerint a két összeg közötti különbözetet a költségvetés finanszírozná a legrászorultabb rétegek esetében.

Több törvény módosítása is szükséges

Csabai Lászlóné a szakmai vitán felvetette, hogy a bérlakásokat közhasznú társasági formában, nonprofit módon is lehetne üzemeltetni, amihez azonban módosítani kell az erre vonatkozó jogszabályt.

Csiha Judit, a Belügyminisztérium lakásügyi kollégiumának vezetője közölte: ahhoz, hogy a program 2004. január 1-jén elindulhasson, szükséges a társasházi, a lakásszövetkezeti, az építési igazgatási, valamint a lakbértörvény módosítása, illetve megalkotása. A jogszabálytervezeteket a kormány ősszel terjeszti az Országgyűlés elé.

A Főtér elnevezésű rehabilitációs programra tavasszal hirdet pályázatot a Belügyminisztérium, melynek célja a falvak és városok központjának építészeti és arculati megújítása - közölte Csiha Judit. A kormány a pályázat finanszírozásához uniós forrásokat is igénybe kíván venni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK