Alig nőtt a munkanélküliség

Kis mértékben nőtt az állástalanok száma a január végén befejeződött negyedévben, de a foglalkoztatottság ennél nagyobb mértékben bővült - derül ki a Központ Statisztikai Hivatal által csütörtökön közölt adatokból.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) ajánlása szerint számított munkanélküliségi ráta a november és január közötti negyedévben részben a szezonális hatások miatt 6,1 százalékos volt, ami 0,5 százalékpontos emelkedést jelent éves szinten. Az időszakban a foglalkoztatási ráta 0,8 százalékponttal nőtt. Á áll a KSH honlapján megjelent jelentésében. Az uniós tagországokban az időszak középső hónapját jelentő decemberben a munkanélküliségi ráta 7,8 százalékos volt.

A 15-24 éves korosztály aránya az összes munkanélkülin belül 22,9 százalék, a korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája pedig 13,2 százalékos, ami a 15-74 éves népességre jellemző érték több mint kétszerese. Az EU-tagországokban a fiatalok 15 százaléka állástalan.

A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint az időszak középső hónapját jelentő december végén a regisztrált munkanélküliek száma 345 ezer fő volt. A nyilvántartott munkanélküliek közül 116 ezer fő kapott munkanélküli-járadékot, 3 ezer fő jövedelempótló támogatásban, míg 110 ezer fő ez utóbbit felváltó rendszeres szociális segélyben részesült. A bejelentett üres álláshelyek száma december végén közel 34 ezer volt a Foglalkoztatási Hivatal nyilvántartása szerint.