A Standard and Poor's felminősítette Romániát

Egy fokozattal felminősítette a hosszú futamú szuverén román adósságot csütörtökön a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő, a gazdaság sikeres stabilizálására hivatkozva.

A hosszú távú állami devizaadósság, valamint az egyéb előresorolt, nem biztosított devizakötelezettségek osztályzata B pluszról BB mínuszra, a helyi valutában jegyzett adósságoké BB mínuszról BB-re emelkedik.

A rövid távú bel- és küladósság B osztályzatát megerősítette a hitelminősítő, a besorolások kilátása a további felminősítést valószínűsítő pozitív. Standard and Poor's jelentésében kilátásba helyezte, hogy a következő egy évben tovább javítja a román adósság besorolását

Mindegyik osztályzat azonban továbbra is mélyen a spekulatív sávban van, a devizaadósság új besorolása a befektetésre ajánlott sáv alsó szélétől (BBB mínusz) három osztályzatra van.

A felminősítéshez fűzött indoklás szerint a gazdaság sikeres stabilizációjának már látszik az eredménye az erőteljes export- és magánberuházás-vezérelt növekedés formájában, amit az infláció és a kamatok folyamatos csökkenése kísér.

KAPCSOLÓDÓ CIKK