Alig nőtt a svájci gazdaság tavaly

Svájc hazai összterméke (GDP) átlagosan 0,1 százalékkal nőtt tavaly, miután a negyedik negyedévben elért 0,8 százalékos növekedés javította az átlagot - jelentette csütörtökön a svájci gazdaságügyi államtitkárság.

A negyedik negyedévben a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, míg a harmadik negyedévben 0,6 százalékos növekedést mértek. 2002. első negyedévében 0,7 százalékkal, a második negyedben 0,4 százalékkal esett vissza a svájci GDP az egy évvel korábbihoz képest.

A lakossági fogyasztás 0,4 százalékkal nőtt az utolsó negyedben éves összehasonlításban, mely lassulást jelent a harmadik negyedéves 0,9 százalékos növekedéshez képest.

A svájci központi bank 2001. márciusban kamatcsökkentésbe kezdett, 2002 júliusáig 2,75 százalékpontot faragott le az irányadó kamatából, és azóta a 0,25-1,25 százalékos sávot célozza meg, ám az enyhítés nem hozta meg a várt eredményt. A növekvő kereskedelmi hiány, a foglalkoztatás csökkenése, az idegenforgalom visszaesése továbbra is fékezi a növekedést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK