Lengyel gazdaságösztönzés jegybanki tartalékból

Lengyelország 2006-ban kíván csatlakozni az euróövezethez, aminek érdekében a lengyel pénzügyminiszter a jegybanki tartalékok egy részét költségvetési célokra fordítaná. A jegybank szerint ez gyakorlatilag a bankóprés beindítását jelentené.

Pénteken ismertette középtávú gazdaságfejlesztési elképzeléseit a lengyel pénzügyminiszter: a terv szerint 2006-ra a költségvetési hiány a GDP 2,9 százalékára mérséklődik az idei 4,1 százalékról, és a gazdasági növekedés üteme 6 százalékosra gyorsul az idei évre tervezet 3,5 százalékról.

Grzegorz Kolodko elmondta, hogy a terv szerint a jegybank mintegy 6,9 milliárd dolláros tartalékainak egy részét a költségvetés uniós fejlesztési tervek finanszírozására használná. A jegybank a tervet hevesen ellenzi: az intézmény szerint megvalósulása gyakorlatilag a bankóprés beindítását jelentené.

A hosszú távú gazdasági növekedést csakis az alacsony infláció segítheti: a gazdasági növekedés és az infláció szembeállítása hamis megközelítés - közölte Leszek Balcerowicz, a lengyel nemzeti bank elnöke Budapesten, a jegybank EU-szemináriumán. Balcerowicz a lengyel pénzügyminiszter javaslatára közvetlenül nem reagált.

KAPCSOLÓDÓ CIKK