Budapesten 4 milliárdot költöttek parkolásra tavaly

Összesen négymilliárd forint parkolódíjat fizettek be tavaly a fővárosi autósok a három fővárosi parkolási társulásnak. A legtöbb parkolóhelyet felügyelő Centrum Parkoló Rendszer Kft. kevesebbet fizet az érintett önkormányzatoknak, mint a két kisebb társulás - írja a Népszabadság.

A legkevesebb, 703 millió forint bevétele a IX. és a XIII. kerület egy részét, és többek között a teljes Nagykörút parkolását felügyelő Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-nek volt. A bevétel hatvan százaléka az üzemeltetési költségeket fedezte, a fennmaradó 280 millió forintot szétosztották az érintett önkormányzatok között. A XIII. kerület 33,5 millióhoz, a IX. kerület 52 millióhoz, a főváros pedig 194 millió forinthoz jutott.

Az V. kerületben parkolóórákat üzemeltető Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás 2002-ben egymilliárd forint bevételre tett szert. Ebből az üzemeltetési költségek levonása után 240 milliót utal át a fővárosnak, és 263 milliót az V. kerületi önkormányzatnak.

Kevésbé átlátható a hét kerületet tömörítő, csaknem 35 ezer parkolóhely üzemeltetésével megbízott Centrum Parkoló Rendszer Kft. gazdálkodása. A cég szóvivője nem tudott tájékoztatást adni a múlt évi bevételekről. A Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulásának soros elnöke, a II. kerület polgármestere, Horváth Csaba viszont elmondta, hogy a Centrumnak a fennhatósága alá tartozó kerületekben a múlt évben összesen körülbelül 2,2 milliárd forint bevétele volt. Ebből az összegből külön-külön megkötött szerződések alapján utal át meghatározott összeget a cég a kerületi önkormányzatoknak.

A polgármester a Népszabadságnak elmondta, hogy a II. kerületben az autósok tavaly 200 millió forintot dobtak be a parkolóórákba, ebből a Centrum, miután levonta az üzemeltetési költséget, 13 millió forintot adott az önkormányzatnak. Így  míg az V. kerületben a bevétel több mint ötven százalékát kapta meg a főváros és a kerület a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulástól, addig a II. kerületnek a Centrumtól a bevétel mindössze 6,5 százaléka jut. A VIII. kerület 41 millió forintot kap a Centrumtól. Ez a városrészre eső összes bevétel mintegy tizenkilenc százaléka.

KAPCSOLÓDÓ CIKK