Az idén A zongorista című filmjéért Oscar-díjra jelölt világhírű filmrendezőt életművéért díjazzák majd.

A rangos lengyel Sas-filmdíj átadására március 15-én kerül sor Varsóban. Egész életművéért díajazzák a  jelenleg Párizsban élő világszerte elismert rendezőt, s azt még nem tudni, személyesen veszi-e át díjat. A rendező A zongorista című legújabb filmjét is 13 kategóriában jelölték.

Az is ismeretes, hgoy a lengyel audiovizuális producerek kamarája (KIPA) országos elnökségének különdíját idén Jeremy Thomas, az egyik legkiemelkedőbb kortárs független filmproducer, illetve egy, az Egyesült Államokban élő lengyel filmrendező, Jerzy Skolomowski veheti át.

A francia színekben megjelenő, nemzetközi stábbal készült angol nyelvű filmdráma, A zongorista a Brit Filmakadémia legjobb filmnek járó díját már a magáénak tudhatja, s nagy esélyes az Oscar-díjra is. Az Egyesült Államok legnagyobb filmes rendezvényén azonban biztosan nem lesz jelen a világhírű rendező, ugyanis egy harminc évvel ezelőtti szex-botránya miatt kitiltották az országból, s ha átlépi az ország határát, azonnal letartóztatják. Polanski a botrány elől Franciaországba menekült, s azóta is ott él.