A jövedéki adó csökkentését szeretné az Ásványolaj Szövetség

Az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklése céljából tárgyalást kezdeményez a Pénzügyminisztériummal a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) - értesült a Napi Gazdaság. A szövetség szerint az európai mértékhez képest túl magas a jövedéki adó mértéke.

A 15 olajkereskedelemmel foglalkozó társaságot (köztük a Molt is) tömörítő szervezet főtitkára, Wilde György nem nyilatkozott az általuk javasolt csökkentés mértékéről.

A jövedéki adó Magyarországon 38-40 százalékkal magasabb, mint a környező országokban. A literenkénti 242,50 forintba kerülő 95-ös benzin árában a jövedéki adó mértéke 103,5 forint, a 226 forintos gázolajnál pedig 85 forint. Ehhez jön hozzá a 25 százalékos áfa, amivel az összes adóteher a fogyasztói ár 60-63 százaléka.

A MÁSZ már többször is megpróbált a kormányzattal egyezkedni az adóalap csökkentéséről, de Wilde György szerint az is siker, hogy három éve arról győzték meg a pénzügyminisztert, hogy ne emeljen az adón. A főtitkár szerint csak első pillantásra igaz, hogy ha növekszik a jövedéki adó, akkor nő a költségvetés adóbevétele. A gázolaj esetében például tavaly az első félévben 7,6 százalékkal nőttek az eladások, de a második félévben, amikor már beépült a jövedéki adó 5 százalékos emelése,. Már csak 2 százalékkal nőtt az eladások szintje, mondta Wilde György. Ha a növekedési ütem tartós maradt volna, az államnak is több bevétele lenne a főtitkár szerint.

A Napi Gazdaság számításai szerint a jövedéki adó literenkénti 5 forintos csökkentése néhány 10 milliárd forinttal csökkentené a büdzsé bevételét. A minisztérium minden ésszerű javaslatot megvizsgál, mondta a szóvivő Máté Dániel, aki azonban nem tud jövedéki adócsökkentési tervekről.