A legnagyobb német biztosítótársaságok nem tekintik az üzletág szempontjából jelentős kockázati tényezőnek az iraki háborút. Háború esetére csak a szállítási szektorban kötnek biztosítást és emiatt a kockázatok elég jól felmérhetők - közölte az Allianz és a Münchener Rück nevű biztosító.

A társaságok keddi nyilatkazatai szerint a légiforgalomban és a tengeri szállítmányozásban csekély a kockázat, mivel a biztosítási szerződéseket rövid, egy- két hetes határidővel kötötték meg. Emellett a Perzsa-öböl térségében azonnali repülési tilalom lép életbe a rajtaütés kezdetétől - mondta az Allianz illetékese. Az is mérsékli a szállítási kockázatokat, hogy a biztosítási üzletágon belül a szállításokra mindössze alig 5 százalékos forgalom jut.

Ami a háborúval összefüggő terrorista cselekmények kockázatait illeti, a Münchener Rück ezt is csekélynek minősíti. Ennek oka, hogy a 2001 szeptember 11-ei történtek után a terrorista cselekményekre köthető biztosítási összegeket korlátozták, 50 millió eurós összegben maximálták. Az Allianz viszont borúlátóbb, szerinte nem kalkulálhatók a terrorista kockázatok terhei, mert ugyan a közel-keleti szerződésekből a terrorista károkat kizárják, a leginkább veszélyeztetett országban, az Egyesült Államokban törvény kötelezi őket a biztosítás megkötésére.