A második félévtől jöhetnek a kínai turisták

A szervezett kínai turistaforgalom az év második felében indulhat meg Magyarország felé - közölte Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős politikai államtitkára az "Önkormányzatokkal a turizmusért" címmel rendezett szerdai konferencián Budapesten. A politikus szerint a következő években tízezres nagyságrendben érkezhetnek kínai turisták Magyarországra.

Az államtitkár utalt arra, hogy Magyarország még tavaly elnyerte a távol-keleti országban az elismert célországok státusát, ami a kínai szervezett idegenforgalom alapjának tekinthető.

Pál Béla elmondta, hogy a szükséges vízum megszerzéséhez egy megállapodás megkötésére még szükség van a magyar és a kínai idegenforgalmi hivatalok között. A megállapodás tervezetét Magyarország elkészítette és már elküldte Pekingbe - tette hozzá az államtitkár.

Pál Béla december végéig párezres, a következő években pedig már évente több tízezres kínai turistaforgalommal számol. Várakozása szerint a turisták átlagosan három-négy napot töltenek az országban, a fővárosban és a Balatonnál.

Az államtitkár szerint a kínai turistaforgalom felfutását alátámasztja a Turisztikai Világszervezet becslése is, amely szerint 2010-re a jelenleg egymilliárd lakosú Kína lesz a világ legnagyobb kiutaztató országa.