Az orosz cégek esélytelenek az iraki olajra

Az orosz vállalatoknak semmi esélye nem lesz az iraki olajiparban, ha az Egyesült Államok győztesen kerül ki a háborúból, mivel az amerikaiak minden konkurenst kiszorítanak majd a térségből - jelentette ki Nyikolaj Tokarjev, a jelentős iraki érdekeltségekkel rendelkező Szarubesznyeft állami olajvállalat vezetője. Az igazgató nem lát esélyt arra, hogy a háború után az orosz vállalatok érvényt szerezzenek meglévő szerződéseiknek.

A Szarubesznyeft 1967 óta van jelen Irakban és saját állítása szerint jobban ismeri az országot bármely más orosz vagy nyugati vállalatnál. Még a szovjet időkben az ő segítségükkel vonták be a termelésbe az ország délkeleti részén fekvő napi egymillió hordó olajat adó Rumaila olajmező, amit az amerikai-brit csapatok a napokban foglaltak el. A társaság nagy mennyiségben termelt olajat az ENSZ embargó idején is az élelmiszert-olajért humanitárius programja keretében.

A Szarubesznyeft, a Lukoil és a Masinnoimport volt esélyes a hatalmas nyugat-kurnai olajmező feltárási munkáira is. Az elmúlt évben az iraki kormány kizárta a Lukoilt a szerződésből, és a Szarubesznyeft nevezte ki fő üzemeltetőnek, mivel a Lukoil garanciát kért az amerikai kormánytól a szerződés tiszteletben tartására a kormány megdöntését követően. Irak és a Szarubesznyeft januárban tárgyalásokat kezdett a BinUmar, a Majnun és a KSP-6 mezők feltárásáról is, ami valósággal sokkolta az addigi esélyesnek tekintett francia TotalFinaElf olajvállalatot.

Egy új Amerika-barát iraki kormány esetén vélhetően az oroszok lennének az iraki háború legnagyobb vesztesei, mivel a világ második legnagyobb olajkészletének kitermelésére amerikai és brit vállalatok kapnak majd megbízást. Az Egyesült Államok már több alkalommal is ígéretet tett az iraki orosz érdekeltségek tiszteletben tartására, de elemzők szerint ez az álláspont Moszkva eltökélt háború ellenessége miatt igen könnyen megváltozhat.

Tokarjev véleménye szerint a nyugati olajvállalatoknak bármennyi készpénz is álljon rendelkezésükre, rengeteg súlyos problémát kell megoldaniuk majd, mire az iraki olaj ismét megjelenhet a nemzetközi piacon. Az OPEC a régió politikai bizonytalansága miatt pedig nem lesz képes tartósan fedezni a hiányt, és gondot jelent majd az orosz technológia lecserélése nyugati berendezésekre, ez ugyanis éveket vesz majd igénybe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK