Újabb döntés várható az acélvám-háborúban

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) Amerika ellenében valószínűleg ismét támogatni fogja az Európai Unió, Japán, Kanada és több más ország panaszát a már egy éve húzódó és mind ez idáig lezáratlan acélvám-ügyben, ami jelentős csapást jelenthet az amerikai acéliparra - írja a Bloomberg hírügynökség.

Az Amerikába irányuló acélimport erősen lehanyatlott, amikor a Bush-kormányzat tavaly márciusban acélipari termékek több csoportjára védővámokat vezetett be. A WTO jelenlegi szabályai bizonyos mértékig megengedi a kormányzatnak védővámok alkalmazását a hazai ipar védelmében.

Az acélvám-háború tavaly márciusban kezdődött, mikor az Egyesült Államok az import acélra 30 százalékos vámot vetett ki, ami érzékenyen érintette mind Európát, mind Ázsiát, ahol máig nem fogadják el ezt a lépést.

2002 augusztusában a WTO az európai acélgyártók javára döntött. A döntés értelmében a bevezetett amerikai vámok nem egyeztethetők össze azokkal a szabályokkal, amelyekre az egyes tagországok hivatkozhatnak hazai iparágaik védelmében. Az amerikai kormány azonban csak részlegesen vonta vissza a védővámokat.

Jelenleg az EU mellett Japán, Kína, Dél-Korea, Új-Zéland, Norvégia, Svájc és Brazília továbbra is követeli a teljes vámmentességet.

A két legnagyobb amerikai acéltermelő, a Nucor Corp., illetve a U.S. Steel Corp. szerint a mostani szabályozás lélegzetvételnyi időt adott számukra az ágazat átalakítására. Több, mint 30 amerikai acélvállalat kért csődvédelmet maga ellen 1997 óta. Az elmúlt évben több cégnek is sikerült csökkenteni munkaerőköltségét, a kevésbé sikeres vállalatokat felvásárolták, bezárták a veszteséges egységeket. A Bush-adminisztráció és az érintett vállalatok szerint ez annak a jele, hogy a védővámrendszer működik.

Előző
  • 1
  • 2
Következő