Újra csökkenti növekedési előrejelzését az Európai Bizottság

Gerhard Schröder német kancellár az iraki háborút teszi felelőssé a világgazdaság lesújtó helyzetéért, közben az Európai Bizottság a korábbi növekedési előrejelzésének csökkentésére készül kedden - írja a BBC News Online.

A bizottság várhatóan a korábbi 1,8 százalékról 1 százalékra csökkenti az eurózóna erre az évre vonatkozó növekedési előrejelzését, az iraki háború káros hatásaira hivatkozva.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságára, Németországra vonatkozóan várhatóan 1,4-ről 0,4 százalékra csökkentik az erre az évre vonatkozó, míg 2,3-ról 2 százalékra a 2004-es évre vonatkozó növekedési várakozásokat. A kormányzat hivatalos előrejelzése erre az évre még mindig 1 százalékos növekedést jósol.

Már látható, hogy az iraki háború fokozza a gazdasági bizonytalanságot világszerte, és jelentősen csökkent a gazdasági növekedésbe vetett remény, ha teljesen meg nem semmisült - mondta vasárnap esti beszédében a kancellár. A német kormány változatlanul szembehelyezkedik az iraki háborúval. A német üzleti lobbi ugyanakkor nem fogadja el Schröder érvelését. Szerintük a jelenlegi helyzetért nem a háború okolható, hanem a német gazdaság versenyképességének hosszabb ideje tartó gyengélkedése.

Az EU előrejelzése szerint a francia növekedés is gyengébb lesz a vártnál, erre az évre korábbi 2 százalékról várhatóan 1,1 százalékra csökkentik a növekedési előrejelzést, míg 2004-re vonatkozóan a korábbi 2,7 helyett már csak 2,1 százalékos növekedést jósolnak.

A közösség keddi jelentésében várhatóan megemlíti, hogy Olaszország lehet a negyedik ország, ahol a GDP-arányos államháztartási hiány meghaladhatja a 3 százalékot, amellyel azonban már megsértené a Stabilitási Paktumban előírtakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK