Júniusig szünetel még az iraki olajexport

Nem valószínű, hogy az iraki olajexport június előtt felújítható, mert adminisztratív és jogi akadályokat még tisztázni kell - áll a Middle East Economic Survey (MEES) heti olajipari hírlevél hétfőn megjelenő számában. Az iraki olajexport március 20-a, az iraki háború kezdete óta szünetel.

Forrás: MTI

A MEES szerint az elsőszámú feladat egy olajipari igazgatási szerv létrehozása Bagdadban. Ennek létrejöttéig nincs logisztikai, illetve jogi keret az iraki olaj kitermelésére. A MEES úgy véli: kevéssé valószínű, hogy az iraki állami olajpiaci szervezetet helyre lehessen állítani és az olyan helyzetben legyen, hogy áttekintse az olajszerződéseket, mielőtt az olajat-élelmiszerért ENSZ program jelenlegi szakasza június 3-án lejár. Addig Irak csak e program keretében exportálhatna olajat. A program hatályának meghosszabbításához a Biztonsági Tanács határozata szükséges.

Az amerikai Pentagon eredeti elképzelései szerint tanácsadó testületet állítanának fel, amely főként nemzetközi tagokból állna, az ország szénhidrogén készleteinek felmérésére. A MEES szerint ha Irak felújítja teljes kitermelését az eléri majd a 2,6 millió hordónyi napi mennyiséget és ebből 2,2 millió hordó exportálható lesz. A várakozások szerint először az északi, majd a déli mezőkön állna helyre a teljes kitermelés.

A háború előtt az iraki termelés februárban naponta 2,43 millió hordó volt és az olajért-élelmiszert program keretében az ország napi 1,73 millió hordónyi olajat exportált.