A SARS miatt rontották az ázsiai GDP-prognózist

A Világbank csütörtökön 5 százalékra szállította le a kelet-ázsiai térség gazdasági növekedésére vonatkozó prognózisát a nem típusos tüdőgyulladás, az iraki háború és egyéb külső hatások mérlegelése után. A Világbank legutóbbi, novemberben közzétett prognózisában 5,5 százalékos GDP-növekedési jóslat szerepelt. A vírus eddig 251 ember halálát okozta és világszerte 4461 embert fertőzött meg.

A nemzetközi pénzügyi szervezet azzal számolt, hogy a SARS vírus kedvezőtlen gazdasági hatása csak rövid ideig tart majd és támogató gazdaságpolitikával Ázsia túl tud jutni a mostani válságon. Kelet-Ázsia gazdaságai erős alapokkal rendelkeznek, ezért ellen tudnak állni a rövid távú megrázkódtatásoknak és képesek a világ más részeinél gyorsabb gazdasági növekedésre - közölte a Világbank. Az átmeneti sokkok legyűrése után 2004-ben a térség GDP-je 6 százalékkal bővülhet - közölték. 2002-ben a régió országai - Japánt figyelmen kívül hagyva - 5,8 százalékkal fejlődtek.

Forrás: EPA

A Világbank úgy véli, hogy bár a SARS hatása rövid távon igen komoly, azért a térségben számos ellenhatás létezik, így a hazai kereslet felfutása, illetve az 1997-98 évi pénzügyi válságot követő stabilizálódás, aminek következtében mintegy 800 milliárd dollárra növekedtek a valutatartalékok. Ugyan Kína a SARS-válság epicentrumában áll, a hatalmas gazdaság hazai kereslete részben húzóerőt fejt ki az idén is az exportra utalt ázsiai országokra.

Ami a vírusfertőzéssel kapcsolatos legújabb gazdasági fejleményeket illeti, a Citigroup és a J.P. Morgan befektetési bank is közzétette prognózisát, amely szerint Kína gazdaságának visszaesése várható ez év második negyedévében. (Kína az elmúlt években átlagosan 7 százaléknál is gyorsabban fejlődött.) A Fitch hitelminősítő intézmény Hongkong gazdasági kilátásait lefelé módosította, a légitársaságok százával törölték a járatok számát és az első számú japán autóipari konszern, a Toyota bejelentette, hogy hazahívja Kínában dolgozó munkatársait.

Hongkongban a részvénypiaci jegyzések négy és fél évi rekordmélységbe estek, a tajvani tőzsde 4 százalékkal, a szingapúri 2 százalékkal esett. A hongkongi vezetés szerdán 1,5 milliárd dolláros SARS-mentőcsomagot hagyott jóvá, követte ezzel Szingapúrt, amely 129 millió dollárral támogatja idegenforgalmi és szállítási ágazatát. Malajziában is támogatni kívánják a vállalkozói szférát a bank-és közszolgáltatási költségek mérséklésével.

A vírus eddig 251 ember halálát okozta és világszerte 4461 embert fertőzött meg. A Világbank várakozása szerint elsősorban a turizmus, az üzleti utazások szektora, a közlekedés és a kiskereskedelem szenvedi majd meg - az országok függvényében változó mértékben - a vírus hatását. Kínában az idegenforgalom 10 százalékos visszaesése a GDP-t 0,2 százaléknál is kisebb értékben befolyásolja, ugyanekkora visszaesés azonban Hongkongban 0,5-1 százalékos nemzeti termék kiesést okozhat - közölték. A Világbank egyrészt arra szólította fel a kedvező pénzügyi helyzetben lévő országokat, hogy óvatos gazdaságpolitikával támogassák a válság idején a gazdasági tevékenységet, továbbá, hogy erősítsék a járványellenőrzésben és más területeken is együttműködésüket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK