Lanyha gazdasági növekedésre számít az OECD

A világgazdaság lassan juthat csak ki a pangás időszakából: a növekedést fenyegető tényezők, köztük a háború, a terrorizmus és a fertőzés fékezik a fellendülést, amire legfeljebb csak az év végén lehet számítani - áll Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentésében.

A szervezet, amely évente kétszer készít átfogó prognózist, tavaszi előrejelzésében 1,9 százalékos növekedésre számít 30 tagországában. Ez lényegében ugyanolyan mértékű GDP növekedést, mint amekkorát a tagországok tavaly értek el. A szervezet legutóbbi, őszi jóslatában 2,2 százalékos idei GDP növekedés szerepelt.

Nincs kizárva a recesszió sem

Gyorsabb, 3 százalékos fellendülés csak 2004-ben várható, az OECD szerint. Az olajárakat övező aggodalmak, a háborús félelmek, a terrorizmus, a nem típusos tüdőgyulladás járvány veszélye és a nemzetközi összefogásba vetett bizalom megingása azok a globális gazdaságra hosszabb távon is ható, úgynevezett geopolitikai és lelki kockázatok, amelyeket az OECD vezető közgazdásza, Jean-Philippe Cotis sorolt fel a jelentésben. A közgazdász a globális világgazdaság idei kilátásait röviden "nem látványos fellendüléssel" minősítette. A szakértő azonban a recesszió bekövetkeztét sem tartja kizárhatónak.

Az Egyesült Államokban a GDP 2,5 százalékkal bővülhet az idén a tavalyi 2,4 százalékkal szemben. 2004-ben az USA növekedése elérheti a 4 százalékot. Az évtizedes recesszióból kikerülő Japánban 1 százalékos növekedés várható az idén, jövőre pedig 1,1 százalék. A 12 tagú eurózónában az idén alig 1 százalékos növekedés várható és a GDP csak jövőre gyorsulhat fel 2,4 százalékra, áll a jelentésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK