Gyenge a forint a hamburgerindex szerint

A világon Kínában a legolcsóbb és Svájcban legdrágább a Big Mac az Economist legfrissebb hamburgerindexe szerint. A mutatót a valuták vásárlóértéke és árfolyama közötti különbség fokmérőjeként használják, így a felmérés eredménye szerint az euró túl erős a dollárhoz képest, míg 1 dollár vásárlóerő-értéke 181 forint a jelenlegi 224 forintos árfolyammal szemben.

A világon a legolcsóbb, 1,20 dollár a Big Mac Kínában, míg legdrágább, 4,52 dollár Svájcban - derül ki az Economist legfrissebb felméréséből. Magyarország 2,14 dolláros Big Mac-árával a középmezőnyben foglal helyett, de a térség országai közül csak Szlovéniában kell többet fizetni a szendvicsért a hazainál.

Beszerzésiár-paritás
A beszerzésiár-paritás elmélete szerint hosszabb távon az árfolyamok olyan irányba mozdulnak el, hogy a különböző valutákban számított azonos fogyasztói kosarak árai kiegyenlítődnek. Az azonos fogyasztói kosár jelen esetben a Big Mac, melyet 118 országban készítenek azonos recept alapján.

Az 1986 óta számolt index a valuták vásárlóereje és árfolyama közötti különbség mérésére szolgál: ezek szerint a világon a leginkább a kínai jüan árfolyama alulértékelt, míg legjobban a svájci frank túlértékelt. A felmérés azt mutatja, hogy a dollár tavaly volt a leginkább túlértékelt az elmúlt 17 év során, bár a trend szerint az egyensúly kezd helyrebillenni, sőt Európában már meg is fordult. A Big Mac-index alapján 1 euró vásárlóereje pont akkora, mint 1 dolláré, ezzel szemben a devizapiacon 1 euróért mintegy 1,10 dollárt adnak.

Magyarországon egy hamburger ára 2,14 dollár, vagyis vásárlóereje szerint egy dollár értéke 181 forint kellene hogy legyen a jelenlegi 214 forintos árfolyammal szemben; a felmérés eredménye így azt jelzi, hogy a forint 19 százalékkal alulértékelt a dollárral szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK