Több tízmilliárd kell a nemzeti lakásprogramra

A 2004 januárjával kezdődő, 15 évre szóló nemzeti lakásprogramra több tízmilliárd forintot kell elkülöníteni a költségvetésből, de emellett az önkormányzatok, a lakosság és magánvállalkozások részvételére is számít a kormány.

Fritz Péter, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) szakmai főtanácsadója kedden sajtótájékoztatón elmondta, hogy a programot összhangba kell hozni a nemzeti fejlesztési tervvel azért, hogy a pályázók - döntően önkormányzatok - európai uniós forrásokat is szerezhessenek az infrastrukturális, energetikai célú beruházásokhoz. A szakember szerint a vállalkozónak azért érdeke a lakásprogramban való részvétel, mert az így kialakított új bérlakásokban piaci alapú lakbért szednek majd a lakbér-kiegészítés felhasználásával.

Az Országgyűlés az őszi ülésszak elején tárgyalja a lakásprogramot, amely egyaránt tartalmaz városrehabilitációt és panelfelújítást, lényeges eleme a lakásfenntartási költségek csökkentése, a komfortosabb lakókörülmények megteremtése, valamint a hátrányos helyzetű rétegek lakásproblémáinak megoldása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK